Twaróg – jak możesz wykorzystać go w kuchni

twaróg ser

Nasz rodzimy, smakowity biały ser – twaróg, twarożek – nazywany czasem pieszczotliwie, bo trudno go nie kochać. Jest źródłem wapnia, cynku i fosforu oraz białka – czasem chudy, czasem śmietankowy, czasem na słodko a czasem na słono, ale zawsze pyszny. Oto kilka jego odsłon, których być może nie znasz.

Twaróg jako poznańska specjalność

Mieszkańcy Poznania i znacznej części Wielkopolski mają swoją tradycyjnie poznańską, ukochaną przez każdego potrawę, której głównym składnikiem jest właśnie twaróg. To „pyry z gzikiem”. Do tej potrawy należy ugotować ziemniaki bez obierania („w mundurkach”) i przyrządzić gzik – czyli twaróg właśnie. Może być i chudy i tłusty i mielony i klasyczny – jak kto lubi. Obowiązkowo rozgniatamy go ze śmietaną oraz dodajemy cebulę i/lub szczypiorek – mieszamy do ko uzyskania półpłynnej konsystencji. Każdy poznaniak ma swoje zwyczaje – jedni rozgniatają ziemniaki i posypują je gzikiem, inni każdy kawałek nakładają osobno dodając jeszcze odrobinę masła. Może się to wydawać dziwna potrawa, podobno dla niektórych odrzucająca, ale kto raz spróbuje – pokocha pyry z domowym gzikiem.

Twaróg na… kotlety

Nie jest ważne, czy nazwiemy to plackami, czy kotletami, czy klopsikami – ważne, że twaróg jest świetnym daniem na ciepło. Mieszamy twaróg z otrębami – mogą być pszenne lub orkiszowe, mogą być zmieszane oba rodzaje. Do masy dodajemy dwa jajka , szczypiorek lub cebulę oraz przyprawy według gustu – z pewnością sól i czarny pieprz. Z masy formujemy kotleciki, można je tez obtoczyć w tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju aż staną się rumiane. Takie kotleciki można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację, a świetnie pasuje do nich ziołowy, jogurtowy sos. To pożywny posiłek dostarczający białka i błonnika.

Ciasto owocowe z twarogiem

Gdy nadchodzi lato i wszędzie pełno dostępnych owoców, można pokusić się na ciasto twarogowe – wcale nie sernik. To deser będący polaczeniem tarty, ciast owocowego i sernika. Przygotowujemy kruchy spód, czyli ucieramy masło z mąką, dolewając odrobinę wody  i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy szybko i odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy na spód blachy lub formy do tarty, na brzegi już nie. Pieczemy, a następnie wyjmujemy z piekarnika i układamy warstwę twarogu wymieszanego ze śmietanką, cukrem i wanilią. Na ser kładziemy sezonowe owoce (czerwone wyglądają świetnie!) i zapiekamy. Możemy też pokusić się o kruszonkę na wierzchu. To szybkie i łatwe ciasto, a smakować będzie każdemu, no i przygotowujemy je z produktów, które zwykle mamy w domu.

To tylko trzy niebanalne sposoby na wykorzystanie twarogu w kuchni. Tak naprawdę pasuje on do wszystkiego, więc śmiało eksperymentujcie.

No comments yet

leave a comment

*

*

*