Czego nie może zabraknąć na grillu

grill

Sezon letni, a więc grillowy zbliża się wielkimi krokami. Miłośnicy tego typu przyrządzania potraw i imprezowania na wolnym powietrzu już zacierają ręce. O czym więc warto pamiętać i czego nie powinno zabraknąć podczas grillowania, by nasze spotkanie ze znajomymi i relaks nie obrócił się w kilkukrotne bieganie do sklepu po zapomniane produkty?

Czysty grill

Przede wszystkim zadbajmy o dobry grill. Nie są to bardzo drogie urządzenia pod warunkiem, że nie myślimy o profesjonalnym kucharzeniu! Jeśli takowy sprzęt już posiadamy pamiętajmy, aby sezon zacząć bez toksycznych i przypalonych resztek tłuszczu z poprzedniego sezonu na kratownicy! Zatem pierwsza rzecz do przygotowania – detergenty.

Paliwo i rozpałka

Teraz zajmijmy się tzw. rozpalaniem grilla. Zadbajmy o dobrą podpałkę i sporą jej ilość, by nie okazało się nagle, że trzeba palić stare kartony albo ścierki, by w ogóle uruchomić gotowanie. Ważne jest, by kupić też świeży węgiel drzewny lub do grillowania przeznaczony brykiet! Do tego można zaopatrzyć się w miech, który pozwoli nam oszczędzić nasz zmęczony, astmatyczny dmuch.

Gaszenie pożarów

Kolejną rzeczą będzie coś, co pomoże nam ugasić nadmiar płomieni. O tyle, o ile piwo może mieć pozytywny wpływ na smak potraw (kiedy nim gasimy pożar w palenisku), tak duży jego chlust może znacząco przygasić drogocenny, grillowy żar i wydłużyć czas przygotowania potraw lub też sprawić, że mięso przypiecze się nierówno. Dlatego zainwestujmy w porządny spryskiwacz (może być do kwiatów), który lekką, wodną mgiełką zgasi nadmiar płomieni nie zatrzymując reakcji spalania węgla. Dla bardzo skąpych grillowiczów wystarczy butelka z wodą przymknięta nakrętką z kilkoma drobnymi przekłuciami.

Dobre żarcie

Wreszcie rzecz ostateczna i najważniejsza: potrawy i napoje. Na grillu nie powinno przede wszystkim zabraknąć jedzenia. To rzecz oczywista, ale nie wahajmy się tu kupować jedzenia dobrej jakości. Pamiętać należy, że ludzkie żołądki to nie worki na odpady organiczne, a grillowanie potraw wykwintnych może dodać im tylko kulinarnego uroku. Dlatego zawsze kupujmy produkty najwyższej jakości, a mięsa (np. stek, czy karkówka) marynujmy odpowiednio wcześniej. Dzięki temu będą jeszcze lepsze. Nie bójmy się też eksperymentować z warzywami albo rybami z grilla, bo kto powiedział, że w trakcie działkowego wypadu trzeba jeść tylko krwiste steki albo byle jakie kiełbasy!?

Podsumowanie

Do jedzenia zadbajmy o jakieś pieczywo, sałatki dipy i sosy. Napoje to rzecz oczywista, bo Polak prędzej zapomnij zabrać z domu grilla na działkę niż sześciopaku z kolą, dlatego o trunkach procentowych nie będzie w tym tekście już więcej mowy. Aby ogarnąć tak dużą ilość rzeczy do zakupienia i zorganizowania, najlepiej zrobić listę i plan działania na papierze. Powodzenia!

AK

 

No comments yet

leave a comment

*

*

*